fredag 5. februar 2016

Elle melle

Det er ikke alle ellinger som virker like bra som akka bakka.  Elle melle for eksempel, med den kan det lett bli rot og tull på slutten når du kommer til ute og silkepute og slapp å slippe. Men vi Søstrene liker den veldig godt for det. Vi har nemlig hørt at den skal være så styggelig gammal, den ellingen, helt fra vikingtiden! Altså, ikke det med silkeputa, men resten. Det er ganske fint å tenke på at folk kanskje har ellemellet i over 1000 år.

For Elle melle -  det kan være ilden som melder. Det kan være vardebålet som brenner og forteller at leidangsskipet går ut i år og at du skal sitte rygg i rand og ro i tospann, med ryggen mot himmelranda og to mann på åra, sånn som vikingene rodde.

Elle melle
deg fortelle
skipet går 
ut i hår
rygg i rand 
to i spann 
snipp snapp snute
du er ute

på ei lita silkepute
silkeputa sprakk
virre virre vapp 
du slapp. 



Det er i hvert fall noen som mener at ellingen er helt fra 900-tallet da Håkon den gode Adalsteinsfostre var konge i Norge. Det var han som innførte leidangen for å forsvare landet. Hele kysten og elvene så langt opp som laksen gikk ble delt inn i 270 skipreider. Alle frie bønder i en skipsreide hadde plikt til å bygge, holde i orden og utruste et leidangsskip og dra i krig eller på vikingtokt. Når skipene skulle ut ble det varslet med veter - vardebål - på høye topper.

Sånne vardebål har mange navn: Brannvarde, vedvarde, ildvarde, vete, våttå, baune. I Asker og Bærum har det vært brent vardebål på Vardåsen, Skaugumsåsen og Kolsås fra eldre jernalder til 1814! Her og her har vi også skrevet om vardebål, på Søstrene på Værket 1814-bloggen.

Tegning: Erik Werenskiolds illustrasjon til Olav den helliges saga, "Olav styrer ud fra Tunsberg" står det visst, fra Snorre Sturlasons Kongesagaer, 1899. Fra digitalt.museum.